Man och kvinna.
Bo Könberg och Katrin Westling Palm, tidigare chef för Pensionsmyndigheten. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

"Premiepensionens pappa" hyllar den höga avkastningen

1:49 min

Skandalerna kring premiepensionen har avlöst varandra. Men ”premiepensionens pappa” Bo Könberg, säger att spararna tjänar stort på premiepensionen.

– Det är frapperande hur mycket mer pengar det blir till framtidens pensioner med att ha ett inslag av premiepensioner, säger Bo Könberg.

Knappast någon har påverkat dagens pensionssystem mer än Bo Könberg.

I början av 90-talet var han socialförsäkringsminister för Folkpartiet, numera Liberalerna.

Därmed var han också ordförande i den pensionsgrupp som utformade dagens pensionssystem, där premiepensionen är en viktig del.

Det var också Bo Könberg som stod för den utredning som ledde fram till Pensionsmyndigheten vars ordförande han blev.

Efter en tid kom problemet med massfondbyten i premiepensionssystemet. Fondbolag bytte fonder åt sina sparare automatiskt med hjälp av datorer. Och det ställde till problem.

– Ja det var väl ingen höjdare, säger Bo Könberg.

Ett annat problem har varit aggressiv marknadsföring med telefonförsäljare.

– Den här aggressiva och ibland missvisande telefonförsäljningen var inte någonting som vi hade trott skulle hända, säger Bo Könberg. 

Den riktigt hårda kritiken mot premiepensionen har kommit till följd av de senaste årens skandaler där bolag som Allra och Falcon Funds har väckt stor uppmärksamhet.

Flera bolag har kastats ut ur premiepensionen och Pensionsmyndigheten utreder fler bolag.

– Ja, det är förstås ingenting som någon har velat ha. Om det är brott som har begåtts eller inte, det får domstolarna bestämma i en rättsstat.

– Men det ser ju inte bra ut, säger Bo Könberg.

Men framför allt pekar han på fördelarna med premiepensionen.

Han jämför avkastningen med vad som hade skett om pengarna i stället hade utvecklats i samma tak som lönerna i samhället.

– Ja, den har gett en avkastning som är väldigt bra.

– Om man tittar på de senaste två-tre åren så har den här avkastningen kanske handlat om 100 miljarder kronor mer till framtidens pensionärer, säger Bo Könberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista