Infrastrukturminister Tomas Eneroth om Kalibers färdtjänstgranskning
Infrastrukturminister Tomas Eneroth reagerar på Kalibers färdtjänstgranskning. - Det ska inte råda någon tvekan om vad som här regeringens vilja i detta. Creative Commons

Dömda chaufförer körde färdtjänst – nu kan lagarna bli tuffare

1:31 min

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) reagerar nu på Kalibers avslöjande om att taxichaufförer har kunnat köra färdtjänst, trots att de tidigare dömts för vålds- och sexualbrott.

– Det är fullständigt oacceptabelt det jag hörde i reportaget, man ska vara trygg när man åker färdtjänst, vi kan inte ha en ordning där dömda förare kan köra så att personer känner sig otrygga, säger Tomas Eneroth.

Kaliber har granskat färdtjänstförare i Göteborg och Skåne och hittat flera förare som kunnat köra färdtjänst efter att de dömts för vålds- och sexualbrott, även efter att de dömts för sexualbrott som begåtts mot resenärer. Ansvaret för färdtjänsten ligger hos kommuner och landsting, men kontrollen av förarna sköts av taxibolagen som är, en kontroll som alltså inte alltid görs som den ska.

– Och här har ju taxibolagen ett stort ansvar att fullfölja de kontroller de är skyldiga att göra, fortsätter han.

Kaliber har också rapporterat att Transportstyrelsen, som beslutar om taxichaufförer ska bli av med sin taxiförarlegitimation på grund av vissa brott, inte alltid får information om att chaufförer dömts för vissa sexualbrott, inte ens om det begåtts mot en resenär. Nu vill Transportstyrelsen att fler brott måste rapporteras in till dem, en ändring som infrastrukturminister Tomas Eneroth ser positivt på.

– Ja, vi vill skärpa lagen. Det ska inte råda någon tvekan om vad som här regeringens vilja i detta, du ska kunna vara trygg när du åker färdtjänst, det ska vara ordentliga kontroller både av de som är förare av transporterna men också av bolagen som sådana.

Och vad kan du som minister göra då?

– I detta fall kan jag dels se till att påskynda arbetet med förordningsändringen så vi får rätt information till våra myndigheter men sen är det också så att myndigheter upphandlar och taxibolag har ett stort ansvar och klarar man inte av detta då får jag vara beredd att gå vidare i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista