Nätverkskablar och en bild på Bitcoin-loggan.
Kryptovalutan bitcoin rusar i värde. Foto: Lise Åserud/TT, Mark Lennihan/TT

Bitcoin rusar i värde – nära 10 000 dollar

Prisuppgången har lockat till sig spekulanter
1:00 min

Värdet för kryptovalutan bitcoin har stigit med över 50 procent på en månad och är nu nästan uppe i 10 000 dollar.

Tidigt på lördagsmorgonen kostade ett bitcoin omkring 8200 dollar. Efter det tog det ordentlig fart och priset på kryptovalutan har gått upp stadigt under helgen för att i dag handlas för strax under 10 000 dollar. 

Jämfört med för en månad sedan har priset gått upp med över 50 procent. En av orsakerna anses vara att terminsbörsen Chicago Mercantile Exchange meddelat att det snart blir möjligt med terminshandel på bitcoins värdeutveckling. 

Terminer gör det bland annat möjligt att spekulera i om kursen kommer gå upp eller ner med en kraftig hävstång. Men det viktiga är att när en så stor aktör börjar anamma bitcoin ger det en helt ny legitimitet. 

Den stora prisuppgången har också lockat till sig många nya spekulanter – till exempel fick Coinbase som är det största växlingskontoret i USA 100 000 nya registrerade kunder på bara tre dagar förra veckan, enligt CNBC. 

Samtidigt ökar det rädslan för att bitcoin är inne i en bubbla. I en undersökning bland finanschefer som CNBC har gjort svarade strax under en tredjedel att bitcoin är något att räkna med men att det just nu är inne i en finansiell bubbla. Ungefär lika många ansåg att bitcoin är att jämställa med ett bedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".