Tull och smuggelsprit.
Arkivbild. Foto: TT

18 personer dömda i spritsmugglingshärva

0:59 min

18 personer döms för inblandning i en omfattande smuggling av alkohol på bussresor mellan Tyskland och Sverige.

De tre huvudmännen döms till fängelse i upp till tre år.

De tre huvudmännen döms för att ha organiserat smugglingen av alkohol vid bussresor mellan norra Tyskland och Sverige. De övriga femton dömda personerna har varit chaufförer eller passagerare och då felaktigt sagt till tullkontroller att de köpt alkoholen för personligt bruk.

Men i stället har alkoholen sålts vidare eller varit avsedd att säljas svart, enligt åklagaren:

– De resorna har bara haft ett syfte, nämligen att smuggla in alkohol till Sverige och det här är alltså en verksamhet som har bedrivits i bolagsform och pågått under ett par års tid, säger åklagaren Bengt Kulin.

Smugglingen har skett vid närmare 70 bussresor under flera års tid och varit organiserad, enligt tingsrättens dom. Men det är betydligt färre resor än de flera hundra som åklagaren menade hade skett. Enligt domen så har motsvarande drygt 40 000 liter ren sprit smugglats under bussresorna.

Det är med hjälp av bland annat telefonavlyssning så har åklagaren kunnat kartlägga smugglingen. Nu döms alltså de tre huvudmännen till fängelse på mellan 2,5 och 3 år. Många av de inblandade nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista