Två cyklande personer.
Forskarna ser flera förklaringar till kvinnors lägre pensioner. Foto: Martina Holmberg / TT

Jämställda pensioner – först om 150 år

1:30 min

Det dröjer en bra bit in på nästa århundrade innan skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner är utjämnade. 

Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en ny rapport.

Det går långsamt när det gäller jämställdhetsarbetet på pensionsfronten, konstaterar rapporten som har gjorts på uppdrag av regeringen.

– Det kommer att ta 150 år innan kvinnor och män kommer att ha lika stora pensioner, säger forskaren Gabriella Sjögren Lindquist, en av rapportförfattarna.

Männen borde ta en större del av föräldraförsäkringen.

Förklaringen återfinns i hur arbetslivet ser ut. Pensionen bygger på livsinkomsten och kvinnor tjänar mindre än män. Många kvinnor jobbar deltid, är mer sjukskrivna än män och tar ofta en större del av föräldraledigheten. Då halkar de också efter.

Om gapet ska minska på kortare tid krävs beslut på arbetsmarknaden – något som kanske inte är helt enkelt:

– Männen borde ta en större del av föräldraförsäkringen. Man kan gå så långt att man delar den i två delar så männen är tvungna att ta hälften,  annars brinner den inne. Och även när det gäller deltidsarbetet kan lagstiftaren göra så att man inte kan arbeta deltid i lika stor utsträckning som man gör i dag när man har små barn, säger Gabriella Sjögren Lindquist.

Jag tror inte dagens arbetande kvinnor bryr sig tillräckligt om pensionen.

Men kvinnor är också för dåligt insatta i hur pensionssystemet fungerar, fortsätter hon:

– Jag tror inte dagens arbetande kvinnor bryr sig tillräckligt om pensionen, så de vet inte vad som väntar dem när de blir pensionärer. Man behöver få vardagen att gå ihop. Jag förstår också att kvinnor jobbar deltid i större utsträckning – man tänker inte på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista