Riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP).
Riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP). Foto: TT/Riksdagen

MP-politiker anklagas för sexuella trakasserier

1:32 min

Inom Miljöpartiet pågår nu en internutredning av en riksdagsledamot, efter att han anklagas för sexuella närmanden och trakasserier. För språkröret Gustav Fridolin kommer uppgifterna som en total överraskning.

– Jag har inte hört om den här personen nej. Jag fick veta förra veckan att det fanns uppgifter och att man inlett en utredning, säger språkrör Gustav Fridolin.

Flera kvinnor ska i över tio års tid ha larmat partiet om mannens beteende och en polisanmälning har tidigare gjorts mot mannen.

DN har varit i kontakt med ett tjugotal personer i Miljöpartiet som alla vittnar om mannens beteende. Riksdagsledamoten ska ha satt i system att bete sig gränslöst mot unga kvinnor under lång tid, enligt tidningen.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet för DN.

Gustav Fridolin gästade P1-morgon och kommenterar uppgifterna om sextrakasserier inom MP.

– Såhär får det naturligtvis inte vara. Jag inte det finns något parti, redaktion eller arbetsplats som kan se de modiga "metoo"-vittnesmålen och låssas att allt hos dem fungerar utmärkt. Det måste bli ett uppvaknande och leda till allvarlig förändring. Det måste det även hos oss.

Hur kommer du att ta tag i frågan?
– Just nu pågår det en utredning i riksdagsgruppen och jag har fullt förtroende för dem. I den större frågan så har vi säkrat så det finns en större kännedom inom partiet om rutiner för hur man ska anmäla när man ser eller är med om något som är fel, säger Fridolin.  

Trots att flera personer larmat om mannens under flera års tid har han kunnat sitta kvar, först som kommunpolitiker och sen som riksdagsledamot.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska både partisekreterare och valberedningar ha tagit del av uppgifterna och det ska ha gjorts försök att hindra mannen från att hamna högt på riksdagslistan.

 

Under måndagskvällen meddelade Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind att man har uppmanat den utpekade riksdagsmannen att ta en timeout. Mannen ska ha accepterat detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista