Unga i Sverige demonstrerar vid Riksdagshuset.
Organisationen Ung i Sverige demonstrerar vid Riksdagshuset. Foto: Staffan Axelsson/SR

Besvikelse över regeringens förslag om ensamkommande

"Bättre än ingenting – men inte tillräckligt bra"
1:45 min

Ensamkommande unga samlades under kvällen vid Riksdagshuset. Trots att dagens förslag från regeringen ska underlätta för ensamkommande att få stanna i Sverige uttryckte många besvikelse.

Ett trettiotal personer samlades under kvällen på Riddarhustorget i Stockholm för att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh Khavari är talesperson för organisationen Ung i Sverige som ordnade demonstrationen och hon är inte nöjd med regeringens förslag. 

– Det var bättre än ingenting, men inte tillräckligt bra. Det gäller en grupp som kommit till Sverige under 2015, men det var inte så stort som vi trodde efter att så länge ha jobbat med den här kampen, säger Fatemeh Khavari. 

Hon menar att det fortfarande finns många oklarheter när det kommer till vilka som faktiskt berörs av det nya förslaget. Enligt henne kommer organisationen Ung i Sverige att driva frågan vidare.

– Regeringen ska tänka på dem som inte omfattas av den här lagen, för Afghanistan är inte säkert för någon av dem, säger Fatemeh Khavari. 

En av de som kommit till torget är Bashir från Afghanistan. Han är kluven till dagens besked:

– Jag blev lite glad, men ledsen också för mina kompisar i skolan, för den här lagen kommer inte att gälla dem, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".