Salvador Nasralla
1 av 2
Salvador Nasralla Foto: Fernando Antonio
Juan Orlando
2 av 2
Juan Orlando Foto: Moises Castillo

Oklart efter valet i Honduras – båda kandidaterna ser sig som vinnare

2:08 min

I Honduras växer oron för våldsamheter efter att både regeringen och oppositionen deklarerat sig som segrare i presidentvalet, utan att något officiellt resultat tillkännagivits. Oppositionens kandidat Salvador Nasralla har uppmanat sina anhängare att demonstrera utanför valdomstolen.

– Vi har vunnit valet. Låt er inte förledas av mediernas rapportering, sa Salvador Nasralla när han höll tal för sina anhängare, som samlats utanför valdomstolen i huvudstaden Tegucigalpa.

Därinne pågår fortfarande den mycket långsamma rösträkningen efter presidentvalet i söndags. Hittills har lite drygt hälften av rösterna räknats och vänsterkandidaten Nasralla leder med 45 procent.

Hans motståndare, sittande president Juan Orlando, har fått 40 procent av de räknade rösterna, men har trots det också utropat sig till segrare. Hans anhängare firade igår med en segerkaravan genom huvudstaden.

Meningen var att valresultatet skulle ha kommit ett par timmar efter att vallokalerna stängt i söndags. Varför det tagit så lång tid har domstolen inte kunnat förklara, och oppositionen hävdar att det regerande högerpartiet, som har stort inflytande över Honduras institutioner och nationella medier, försöker dra ut på rösträkningen och fuska för att hålla sig kvar vid makten.

President Orlando, som ledde i opinionsmätningarna, hoppades bli den första presidenten att sitta två mandatperioder i Honduras. Högsta Domstolen beslutade för två år sedan att tillåta omval i landet, något som tidigare varit förbjudet enligt grundlagen.

2009 försökte vänsterpresidenten Manuel Zelaya hålla en folkomröstning om att ändra grundlagen och tillåta omval, men han anklagades då för maktmissbruk och avsattes i en statskupp. Militären flög honom ut ur landet i pyjamas.

Nu kan alltså vänstern återkomma till makten genom Salvador Nasralla, nära allierad till den avsatte ex-presidenten Manuel Zelaya. Men enligt valdomstolen kommer det slutgiltiga resultatet offentliggöras tidigast på torsdag - och många oroar sig för att demonstrationerna på Honduras gator kommer hinna urarta innan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista