Man.
Uhuru Kenyatta. Foto: AFP/TT

Spänt läge i Nairobi när Uhuru Kenyatta svors in

2:02 min

I dag svors Kenyas president Uhuru Kenyatta in för en andra mandatperiod. Men oppositionen anklagar presidenten för valfusk och oppositionsanhängare drabbade samman med polis på Nairobis gator i dag.

Det var under ett massivt säkerhetspådrag och jubel från 60 000 anhängare, som Kenyas president Uhuru Kenyatta, svor eden som gör honom till president i ytterligare fem år – hans andra och sista mandatperiod.

Men alla jublar inte i dag. Ute på Nairobis gator var det sammandrabbningar mellan polis och oppositionsanhängare, en opposition som parallellt med presidentinstallationen planerat en minnesceremoni för de runt 50 personer som dött i det politiska våld som präglat Kenya sedan i augusti.

Presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av misstänkt valfusk. Ett nytt val hölls i oktober, men det bojkottades av oppoisitonsledaren Raila Odinga eftersom han inte litade på att Kenyas valmyndighet kunde hålla ett fritt och rättvist val.

Resultatet blev att bara drygt 40 procent röstade, och att sittande president Uhuru Kenyatta vann med 98 procent av rösterna. Även det valet har granskats av högsta domstolen, men som inte hade något att invända den här gången.

Dagens presidentinstallation är långt i från slutet på den svåra politiska kris och djupa splittring som plågat Kenya sedan augusti. Raila Odinga har vägrat erkänna sig besegrad, och har kallat president Kenyatta för en diktator.

Hans partiallians NASA har startat en parallell rörelse som bojkottar det officiella Kenya och planerar att svära in Odinga som president för en skuggregering.

Samtidigt kommer signaler om att den bottenfrusna relationen mellan Keynatta och Odinga kan vara på väg att tina. En invit från presidenten om förhandlingar om maktdelning har inte omedelbart avfärdats av oppositionen, enligt Kenyanska medier i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista