Man i glasögon.
Mikael Damberg, näringsminister. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Apoteksgruppen säljs i miljardaffär

1:47 min

Den statliga Apoteksgruppen säljs för 1,7 miljarder kronor till en baltisk apoteksjätte, som också köper en rad privata svenska apotek.

Mikael Damberg, näringsminister, har genomfört affären.

– Sett från statens sida så är det en bra affär. Vi får in 1,7 miljarder kronor, så prislappen är jag nöjd med. Vi vill inte sitta med ansvaret för ett bolag som ska serva privata apotek. Vi vill fortsätta utveckla det statliga Apoteket AB, som är en tung och viktig aktör på svenska apoteksmarknaden, säger han.

Apoteksgruppen, det låter som en grupp apotek, men affären gäller ett servicebolag som stöttar 189 fristående apotek, bland annat med it-stöd.

Staten säljer inga av statens egna apotek inom Apoteket AB, betonar Mikael Damberg.

Den som trots detta tänker att "nu läggs nog snart apotek ner på mindre lönsamma platser", och ser en apotekslös glesbygd framför sig, den har fel, enligt näringsministern.

– Det här har inte med det att göra överhuvudtaget. För det första så har den nya ägaren förklarat sig villig att satsa och utveckla de apotek de köper, och staten säljer bara servicebolaget. Det finns ingen sån effekt i den här affären, säger Mikael Damberg.

Köpare är baltiska Euroapotheca som får in fot i Sverige och samtidigt förhandlar med de fristående apoteken, de som får service av Apoteksgruppen, om att ta över dem.

Om det blir så lär de många svenska apotekare som startade eget under avregleringen av apoteksmarknaden göra en fin affär.

Servicebolaget Apoteksgruppen har enligt ministern inte mycket kvar att göra.

Varför vill någon köpa ett sånt bolag?

– Det får du fråga köparen om, men jag tror att de ser det som en stor möjlighet att komma in på den svenska och nordiska marknaden. Nu köper de både servicebolaget av staten och en mängd privata apotek runt om i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista