Router. Foto: Christine Olsson/TT.
De nya näten erbjuder nya möjligheter. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT.

Snart går startskottet för 5G i mobilnätet

"Storökning av trafik där videostreaming står i centrum"
1:44 min

Nästa år går startskottet för 5G, den nya generationen mobila bredband. Och 2023 beräknas en miljard användare ha ett 5G-abonnemang, enligt en ny prognos från telekomföretaget Ericsson.

– Det vi sett förut är en väldig ökning av trafik, där YouTube och Netflix och den här typen av videostreaming har varit i centrum. Vad vi sett på senare tid där 5G kommer, är en ny typ av videotittande där man får en utökad verklighet och även virtual reality där man kanske ha ett headset på sig. Det kommer att finnas mer och mer tillgängligt, säger Patrik Cerwall, chef för strategisk marknadsföring inom affärsområdet Networks.

Virtual reality, virtuell verklighet, allt mer videotittande i gamla och nya varianter: Det här ställer också krav på allt högre datahastighet i de mobila näten.

Det går ungefär tio år mellan varje generation mobiltelefoni, och i dag är det 4G som växer snabbast och beräknas dominerar som teknologi en lång tid framöver.

Men från den första utbyggnaden av 5G nästa år, och med hela 5G-standarden klar året därpå, kommer nästa generation att börja byggas ut i rask takt under 2022 till 2023, enligt prognosen från Ericsson.

Då beräknas 5G vara tillgängligt för 20 procent av världens befolkning där en miljard har ett 5G-abonnemang.

Men det är oklart när 5G kommer att vara tillgänglig för svenska konsumenter. Europa generellt tillhör inte de första marknaderna när världen går från fyra till 5G.

– Europa har ju en väldigt väl utbyggd 4G-teknik. Och 4G kommer att fortsätta att utvecklas, men även i Europa kommer 5G att rullas ut tidigt på vissa marknader. Men de riktigt tidiga utbyggnaderna redan 2018 ser vi kommer att ske i USA, Japan, Sydkorea och Kina, säger Patrik Cerwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".