Kvinna
Irlands vice premiärminister Frances Fitzgerald. Arkivbild. Foto: Reuters/TT

Irlands vice premiärminister Frances Fitzgerald avgår

Det spekuleras redan om nyval nästa år
1:41 min

Irlands vice premiärminister Frances Fitzgerald följer oppositionens krav och avgår för att avvärja en regeringskris och undvika nyval. Hon bekräftar sin avgång i ett skriftligt uttalande.

"Det har varit mitt livs största ära att få verka i den här regeringen, men jag anser att det är nödvändigt att fatta det här beslutet för att undvika ett ovälkommet och potentiellt destabiliserande nyval i den historiskt allvarliga tidpunkt", skriver Fitzgerald enligt Irish Times.

Men den politiska krisen är inte riktig avvärjd för det, säger Sveriges Radios korrespondent Claes Aronson:

– Det blir inte nyval före jul i alla fall, men här i Irland spekuleras det redan om att det kan bli ett nyval senare nästa år. För det verkar ju som att den här lilla minoritetsregeringen son styr i Irland för stunden, inte fungerar så bra. Hotet från oppositionen är alltför starkt och återkommande, och det gör det svårt att regera.

I slutet av förra veckan lämnade mittenpartiet Fianna Fáil in en misstroendeförklaring mot Fitzgerald, vilket i sin tur innebär att partiet frångår avtalet om att stödja regeringen i viktiga frågor under tre år.

Upprinnelsen till misstroendet är Fitzgeralds agerande i sin tidigare roll som justitieminister, i samband med att en polis var visselblåsare och vittnade om missförhållanden. 

Nu väntar en utredning om vad som hände egentligen, säger Claes Aronson: Var det rätt att  Frances Fitzgerald pekades ut – kände hon till smutskastningskampanjen mot en person som avslöjade korruption inom polisen? Om så inte var fallet, om hon möjligen avgått fast hon inte förtjänade detta, skulle detta kunna skapa ytterligare kaos mellan partierna.

Utredningen ska bli klar tidigt nästa år.

Vad säger folk i Dublin om det här?

De är lättade, det är den känslan som alla bjuder på just nu. De vill inte ha något nyval före jul, säger Claes Aronson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".