Markus Petäjäniemi, försäljnings- och marknadsdirektör, LKAB
Markus Petäjäniemi, försäljnings- och marknadsdirektör på LKAB Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

LKAB vill gräva djupare i Kiruna

1:46 min

Det är bara några år sen som LKAB invigde den nya huvudnivån i Kiruna. Nu sneglar gruvjätten på hur man ska kunna gå ännu djupare i sina gruvor.

En huvudnivå är det djup där malm från brytningsnivåer ovan samlas upp och krossas före det fraktas upp ovan jord.

Den nuvarande nivån i Kiruna kostade 12,4 miljarder att färdigställa beräknas fungera en bit in på 2030-talet. När malmen ovanför huvudnivån är färdigbruten måste det finnas en ny nivå klar. Detta för att det inte ska uppstå ett glapp i produktionen.

– Det är därför vi är tidigt i processen och försöker vara proaktiva och starta i god tid. Det är därför vi samlar in kunskap hur det ska se ut i framtiden. Vi är inte i tidsnöd i dag, men vi vill inte hamna i tidsnöd, därför är vi ute i god tid. Det säger Markus Petäjäniemi som är försäljnings- och logistikdirektör på LKAB.

Men det är inte bara i Kiruna som LKAB måste börja fundera på framtiden. För fem år sen togs Malmbergets nya nivå 1250 i drift, en investering på runt 4,3 miljarder. Även här samlas det nu in kunskap in om malmens utbredning och bergets beskaffenhet.

– Vi måste jobba parallellt med båda underjordsgruvorna och samla kunskap om hur malmerna ser ut på djupet och hur vi kan gå på dom i ett senare läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista