Ny kommunskandal i Göteborg

"En chockartad upplevelse"
1:34 min

En tidigare chef vid kommunala Intraservice i Göteborg har blivit avstängd efter en granskning av hans mejlkonversation med en stor leverantör.

Sveriges Radio har tidigare berättat att politiker och tjänstemän vid Intraservice i Göteborg har gjort resor i strid med statliga och kommunala regler.

Nu har förvaltningsledningen stängt av en tidigare verksamhetschef efter en granskning av hans mejlkonversation med en företrädare för en stor leverantör.

– Den mejlkonversationen håller en nivå som är allt annat än professionell. Det handlar om fotbollsmatcher, träffas och dricka öl, luncher och resor, säger tillförordnade förvaltningsdirektören Håkan Sundkvist till Ekot.

– Det var en chockartad upplevelse att se den här mejlväxlingen.

Den tidigare verksamhetschefen har, för Intraservices räkning, tecknat ett 60-tal avtal med leverantörsföretaget. Totalt är de värda hundratals miljoner kronor.

Även åklagare har granskat mejlkonversationen, men nyligen beslutat att inte inleda förundersökning om mutbrott.

Intraservice levererar bland annat IT- och utbildningstjänster inom Göteborgs Stad.

Nu ska hela förvaltningen bli genomlyst, bland annat för att undersöka eventuella andra olämpliga relationer mellan anställda och leverantörer.

Håkan Sundkvist säger sig förstå om göteborgare och andra har förlorat förtroende för Intraservice.

– Ja, absolut!

Finns något skäl att tro att Göteborgs skattebetalare har åkt på en nit grund av den här "olämpliga relationen" mellan chefen och leverantören?

– Jag vet inte det. Det måste den här utredningen vi startar titta på och göra den bedömningen, säger Håkan Sundkvist till Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".