Två små Monopolhus som står på en 500-lapp.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Mansour Abasi.
2 av 2
Mansour Abasi är kurator och socialsekreterare sedan många år tillbaka. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Fortsatta bostadsproblem i mindre kommuner

2:03 min

Problemen med svarthandel med hyresrätter och svart andrahandsuthyrning i mindre landsortskommuner fortsätter.

Dessutom håller hyrorna på att trissas upp av privata hyresvärdar som utnyttjar att många nyanlända är i desperat behov av bostad i exempelvis Nässjö kommun.

– Jag har till exempel vittnat om att en privat hyresvärd krävde 6000 för en etta i en förort till Nässjö, säger kuratorn Mansour Abasi.

Flera landsortskommuner som har hög inflyttning av nyanlända har under senare år fått nya bostadsproblem. Förutom att privata hyresvärdar alltså i vissa fall driver upp hyrorna förekommer handel med hyreskontrakt och höga andrahandshyror.

Håkan Bergström som är VD på Lessebohus berättar att det flera gånger hänt att personer hyrt ut sina bostäder i andra hand för dubbla hyran. Förstahandhyresgästen har sen försvunnit och bostadsbolaget har inte fått sina pengar:

– Vi har haft ett tiotal fall under de senaste två åren. Ibland har vi stått där med lång näsa och ibland har vi kunnat agera men visst förekommer det svartuthyrning.

Manour Abasi i Nässjö som ser många av de nyanländas hyreskontrakt menar att en nyanländ familj ofta betalar hyror som andra aldrig skulle acceptera, för lägenheter i dåligt skick i mindre samhällen.

– Förut hade vi inte så oseriösa hyresvärdar. Inte heller nyanlända ville hyra lägenhet i Malmbäck eller Bodafors men nu är de tvungna.

Det finns inga siffror på hur utbrett problemet är, men Tarek som bor på Råslätt i Jönköping ser hur många nyanlända familjer utnyttjas för att andra ska tjäna pengar:

– Till exempel om hyran är på 4500 tar de 6500 eller 7000 kronor. Det är så i hela Sverige.

Som Ekot tidigare berättat så kom nyligen en statlig utredning med flera förslag för att komma tillrätta med svart handel med hyresrätter. Det tror Mansur Abasi är bra och vill även se åtgärder mot oseriösa hyresvärdar.

– De oseriösa privata hyresvärdarna måste ha några sanktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista