Över 1000 pers i Demokratiska republiken Kongo förgiftades av falskmedicin
1 av 2
Över 1000 pers i Demokratiska republiken Kongo förgiftades av falsk Diazepam (typ Valium, Stesolid) och 11 dog, men de flesta klarade sig utan permanenta skador efter vård av Läkare utan gränser. Foto: Laetitia Martin MSF
Felica Dagu visar sin tunga
2 av 2
Felicia Dagu i Nigeria har själv ätit falskmedicin mot halsinfektion som skadade hennes tunga, och hon förlorade sin bror när han åt förfalskad hepatitmedicin. Foto: Johan Bergendorff / SR

WHO: 285 000 dör av falsk medicin

1:30 min

Drygt tio procent av alla mediciner som säljs i låg- och medelinkomstländer är falska eller av dålig kvalitet, det uppger Världshälsoorganisationen, WHO, i en ny rapport.

WHO skriver att upp till 285 000 dödsfall årligen i malaria och lunginflammation beror på falsk medicin.

– Falsk medicin finns i alla länder, både bland billiga och dyra läkemedel och för de flesta sjukdomar, säger doktor Suzanne Hill, som är chef för nödvändiga läkemedel på Världshälsoorganisationen.

WHO har sammanställt 100 vetenskapliga studier i sin nya rapport, där man låtit testa tiotusentals olika tabletter och vaccinsprutor i 88 länder. I låg- och medelinkomstländer visar sig var tionde vara falsk, eller av låg kvalitet, för att den gått ut eller innehåller så lite aktiv ingrediens att den inte verkar.

250 miljarder kronor är värdet på vad folk betalat för de falska medicinerna, och då är inte kostnaden för dödsfall, förlorad arbetsinkomst eller ökade vårdkostnader medräknad.

– Min bror dog av falska hepatit-piller, berättar Cecilia Dagu i Nigeria.
Själv fick hon tungan skadad av fuskmedicin mot halsfluss.

Interpol uppger att drogkarteller har gått över till förfalskade läkemedel för att risken att åka fast är mycket lägre, liksom straffen. WHO konstaterar att problemet i många länder dels beror på brist på kvalitetsmedicin, dels på korruption och svaga myndigheter med för lite resurser att stoppa tillverkning och försäljning av falsk medicin.

Referens: WHO Global Surveillance and Monitoring System for substandard and falsified medical products, WHO November 28 2017

A study on the public health and socioeconomic impact of substandard or falsified medical products, WHO November 28 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista