Arkivbild. Kim Jong-Un.
Arkivbild. Kim Jong-Un. Foto: TT

Kraftiga reaktioner på Nordkoreas robottest

USA-korrespondent: Trump sa att USA kommer hantera det här
0:57 min

Nordkorea har avfyrat en ny ballistisk robot, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Under onsdagen kommer FN:s säkerhetsråd mötas för att diskutera händelsen.

Donald Trump sade under en pressträff i Vita huset att USA kommer ta hand om detta. Även företrädare för Nato, Japan och EU har reagerat kraftigt på Nordkoreas robottest.

– Detta är ytterligare en grov provaktion och ett allvarligt hot mot den internationella säkerheten, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Roboten avfyrades österut och kan ha landat i havet inom gränserna för den japanska ekonomiska zonen, enligt Reuters. Sydkorea och USA analyserar nu det inträffade. En första bedömning är att det rör sig om en interkontinental ballistisk robot (ICBM).

USA:s utrikesminister Jim Mattis säger att roboten gick högre än tidigare uppskjutningar och Nordkorea fortsätter bygga robotar som kan hota hela världen.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

Den japanska regeringen har protesterat mot uppskjutningen och blixtinkallar nu till ett möte om det inträffade. Under onsdagen kommer FN:s säkerhetsråd att mötas för att diskutera händelsen.

Sydkoreas president Moon Jae-in kallar uppskjutningen för ett allvarligt hot och understryker att det behövs hårdare sanktioner mot Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån AP. Kort efter Nordkoreas uppskjutning svarade Sydkorea med en övning där man avfyrade flera robotar.

Även den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) kritiserar uppskjutningen. På Twitter skriver hon att uppskjutningen ökar hotet mot världsfreden:

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948 och har i dag omkring 24—25 miljoner invånare.

Diktator Kim Jong-Un tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Ett stort antal av världens länder försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".