35 procent av energin inom EU ska vara förnyelsebar år 2030

1:39 min

Det har EU-parlamentets industriutskott röstat för i dag. Det här är ett viktigt mål om EU ska kunna nå sina löften i klimatavtalet.
Men Miljöpartiets Jakop Dalunde är besviken över att de svenska Socialdemokraterna och Allianspartierna tillsammans röstade ner kravet på att målet ska vara bindande för medlemsländerna.

– Det innebär ju att det finns en risk att medlemsländerna inte anstränger sig för att nå upp till de här målen, och skjuter den gröna omställningen på framtiden.

Just nu behandlar EU-parlamentet och medlemsländerna de förslag som Kommissionen har lagt fram för att unionen ska kunna nå löftena i klimatavtalet.

Men Centerpartiets Fredrick Federley håller inte med Jakop Dalunde. Han påpekar i stället att parlamentet nu höjer Kommissionens förslag.

– Det viktiga här är ju ambitionshöjningen där vi går från 27 till 35 procent av andelen energi som ska vara förnyelsebar fram till 2030. Det är en ganska radikal höjning.

När det gäller energieffektiviseringarna är ändå båda nöjda med resultatet såhär långt. Det handlar om 40 procent, bindande mål. Men där är problemet i stället att majoriteten bakom förslaget är liten eftersom den konservativa gruppen röstade emot, säger Fredrick Federley.

– Den knappa majoriteten signalerar ju att det kan bli stökigt i omröstningen i plenum.

Det är i mitten av januari som hela parlamentet ska rösta i de här frågorna. Då ska också parlamentets linje när det gäller biodrivmedel avgöras.

Miljöutskottet har tidigare röstat emot att råvaror från skogen ska kunna användas som drivmedel. Dit hör den för Sverige viktiga talloljan. Men industriutskottet uttryckte idag en annan uppfattning. Och både Jakop Dalunde och Fredrick Federley tror nu att parlamentet kommer att rösta för ett godkännande av talloljan.

– Miljöutskottets utgång var ett totalt haveri. Nu är det vår uppgift att städa upp i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista