Påven i Burma
1 av 4
Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe/TT
Katolska Kyrkan i Rangoon
2 av 4
Katolska Kyrkan i Rangoon Foto: MArgita Boström/Sveriges Radio
Vietnamesiska stråhattar och övertejpade med dagens budskap om fred och kärlek hade rest hit.
3 av 4
Vietnamesiska stråhattar och övertejpade med dagens budskap om fred och kärlek hade rest hit. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Fader Leo vid Påvemässan i Burma
4 av 4
Fader Leo vid Påvemässan i Burma Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Påven talade om rohingya utan nämna dem

"Men han sa det ändå"
1:28 min

Fred och kärlek är påven Fransiscus budskap i sin resa i Burma. Ett budskap han upprepade idag i den mässa han höll inför uppskattningsvis 150 000 katoliker på det gamla häskapplöpningsfältet i Rangoon. Jag vet att ni lidit men hämnd är ingen väg framåt, sa påven.

Budskapet till landets ledare Aung san Suu Kyi och militären igår var att de hade ansvar för hela befolkningen oavsett etnicitet eller folkgrupp.

Han sa inte det brännande ordet rohingya – men han sa det ändå, menar den katolska prästen Fader Leo.

– Han är smart och han nämnde ändå det i sitt tal, säger Fader Leo som till vardags är katolsk präst i Rangoon men som nu tillhör staben som arrangerat påvebesöket.

I Burma finns det drygt 600 000 katoliker, de flesta av dom bor i norr och öster i de provinser där krig råder och rått under många år. Där anklagas Burmas militär för att ha begått lika grova brott mot befolkningen som de nu anklagas gör gällande folkgruppen rohingya.

Men det var inte bara människor från Burma som slutit upp till dagens mässa. En grupp kvinnor i typiska vietnamesiska stråhattar och övertejpade med dagens budskap om fred och kärlek hade rest hit.

– Vi är katoliker och vi kommmer aldrig att få se honom i vårt land, därför var vi tvungna att resa hit säger Fang och lägger till att påven aldrig skulle tillåtas komma till Vietnam.

Laurence kommer från norra Burma och han är lycklig över att få se påven idag:

– Jag hoppas hans budskap om fred och kärlek ska bidra till att vi äntligen får fred i vårt land, säger Laurence.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".