Omvärlden som här i Japan oroas av Nordkoreas ambitioner
Omvärlden som här i Japan oroas av Nordkoreas ambitioner Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Nordkorea anser sitt kärnvapenprogram fullbordat

Kan "hota platser över hela jorden"
1:55 min

I går avfyrade Nordkorea ännu en ballistisk robot som uppges ha landat i Japanska havet. Roboten, som sköts upp tisdag kväll svensk tid, är den 23:e sen februari i år och ska vara en långdistansrobot. Landets statstelevision framhåller det senaste testet som framgångsrikt.

Veteranuppläsaren och skådespelaren Ri Chun Hee uppträdde i sin traditionella rosa klänning med ett speciellt meddelande i den nordkoreanska statstelevisionen. Hon meddelade att Nordkoreas kärnvapenprogram har fullbordats, i och med uppskjutningen av långdistansroboten Hwasong-15.

Den nya interkontinentala långdistansroboten provsköts i en hög vinkel som gjorde att den landade i havet mellan Nordkorea och Japan. Men Nordkoreas regering anser sig nu ha bevisat att dess militär nu har vapen som kan nå USA:s fastland.

Sex minuter efter uppskjutningen svarade USA:s allierade Sydkorea med att provskjuta tre olika typer av robotar. USA:s försvarsminister James Mattis sade vid ett möte i Washington att Nordkorea nu kan "hota platser över hela jorden". Nordkorea hävdar att man måste utveckla kärnvapen för att skydda sig från ett eventuellt amerikanskt angrepp.

USA:s president Donald Trump sade i ett vagt uttalande att Washington ska "hantera problemet", medan Sydkoreas president Moon Jae-in efter provskjutningen i morse varnade alla sidor för att göra missbedömningar.

President Moon vände sig till både Nordkorea och USA och sade att så väl ett nordkoreanskt kärnvapenhot mot Sydkorea som en förebyggande attack från USA måste undvikas. Presidenten, som säger sig sträva efter dialog med Nordkorea, uppmanade samtidigt den sydkoreanska militären att snabba på uppgraderingen av vapensystem tillsammans med USA. Idag ska FN:s säkerhetsråd diskutera Nordkoreas senaste robottest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".