Bolåneräntorna varierar för många kunder. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

FI varnar för stress i finanssystemet

Det kan bli ett stressläge i det finansiella systemet, när räntor stiger, riskpremier ökar och tillgångspriser faller, varnar Finansinspektionen (FI) i en stabilitetsrapport.

Det handlar om obalanser som har byggts upp under en utdragen period av massiva penningpolitiska stimulanser, med rekordlåga räntor och stödköp av obligationer från flera centralbanker runt om i världen.

Enligt FI har tillgångar blivit övervärderade när investerare jagat avkastning i denna marknadssituation.

"FI ser därför en risk för ökad marknadsstress och priskorrigeringar när räntorna stiger", skriver myndigheten i sin rapport.

I rapporten konstaterar FI att de svenska hushållens skuldsättning fortsätter öka i rask takt, trots att bostadspriserna har bromsat in och till och med fallit något.

FI har nyligen lämnat in ett förslag till skärpt amorteringskrav till regeringen, som syftar till att dämpa risken för en svensk bolånekris. Regeringen väntas ta ställning till detta förslag inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista