Rex Tillerson
Rex Tillerson. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/TT

USA:s utrikesminister Tillerson till Sverige

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Sverige nästa vecka. Enligt uppgifter till Ekot kommer han bland annat att ta upp Nordkorea och Ukraina i sina samtal med Margot Wallström.

Svenska UD vill varken bekräfta eller dementera uppgiften. Men Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin säger till Ekot att "en dialog pågår för att få till ett möte mellan Wallström och Tillerson i Stockholm i närtid".

Enligt källor till Ekot är besöket tänkt att bli av onsdagen 6 december.

Tillersson kommer att besöka flera länder och delta vid ett Nato-möte i nästa vecka. Han ska, enligt nyhetsbyrån TT, ha bett om att få komma specifikt till Sverige.

Enligt Ekots källor kommer Rex Tillerson att ta upp frågan om Nordkorea med den svenska utrikesministern Margot Wallström. Sverige är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med den slutna diktaturen, som i natt provsköt ännu en ballistisk robot

Även Rysslands agerande i Ukraina och Östersjön samt frågor som rör arbetet i FN:s säkerhetsråd kommer att stå på agendan, enligt våra källor.

Besöket väntas bli kort, sannolikt timmar långt, och det är oklart om Tillerson enbart kommer att möta utrikesminister Wallström eller om en träff med statsminister Stefan Löfven inkluderas i programmet, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista