Personer med flaggoroch banderoller.
Personer ur urfolket mapuche protesterar i Buenos Aires efter att 22-åriga Rafael Nahuel sköts ihjäl av argentinsk polis. Foto: DANIEL VIDES/AFP/TT

Upptrappad konflikt mellan regeringen och urfolk i Argentina

1:48 min

I Argentina har konflikten mellan urfolket mapuche och regeringen återigen blossat upp efter att poliser i helgen sköt ihjäl en ung man under konfrontationer i södra delen av landet.

Regeringen har kallat till en dialog, men parterna står långt ifrån varandra.

– Jag kan inte tro att min son är borta. Det enda jag kräver nu är rättvisa, sa Graciela Salvo i en intervju med argentinsk TV på tisdagen.

Det var i helgen som argentinsk polis sköt ihjäl Gracielas son, 22-åriga Rafael Nahuel. Han deltog i en landockupation som genomförs av en grupp från urfolket mapuche och dödades när polisen försökte vräka ockupanterna.

Mapuches kräver ökat självbestämmande och landrättigheter, och de senaste månaderna har konfrontationerna mellan polisen och de mer radikala grupperna blivit alltmer våldsamma. I augusti i år försvann en 28-årig man i samband med att polisen försökte vräka en annan ockupation. Han hittades senare död.

En dialog har nu inletts mellan regeringen, talespersoner för mapuchegruppen och den katolska kyrkan. Men på det första mötet, som hölls igår, var positionerna helt låsta. Samtidigt kritiserade statssekreterare Marcos Peña åklagare och polis för att de inte lyckats ta sig in på det ockuperade området.

– Det viktiga nu är att utredningen kan gå framåt, och för att det ska ske måste rättsväsendet få tillgång till platsen där skjutningen inträffade, sa Marcos Peña.

Argentinas president Mauricio Macri har inte uttalat sig om den eskalerande mapuchekonflikten, utan har överlåtit ansvaret till sin säkerhetsminister Patricia Bullrich. Hon har kritiserats för att kategoriskt ställa sig på polisens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista