Annika Strandhäll
Annika Strandhäll (S), socialminister. Foto: TT

Försäkringskassan lämnar förslag till regeringen

2:01 min

Kraven för att få det som förr kallades förtidspension, och som nu heter sjukersättning, är inte rimliga. Det tycker Försäkringskassan och skickar därför förslag på lagändringar till Regeringen.

– Våra handläggare sitter där med verktygslådan tom när det gäller att göra någonting för de här människorna där alla möjligheter rimligen är uttömda. I det här förslaget vill vi att man tittar på både ålder och arbetsmarknad, säger Lars-Åke Brattlund, avdelningschef på Försäkringskassan.

Även om man som idag i så stor mån som möjligt, försöker att ta tillvara den förmåga som faktiskt finns att jobba, vill Försäkringskassan vill ha större möjlighet att ta individuell hänsyn när man ska bedöma de här fallen. Som det ser ut idag, fastnar många i långa sjukskrivningar istället för att helt enkelt beviljas sjukersättning – alltså det som tidigare hette förtidspension.

Alliansen stramade åt reglerna för vem som skulle få sjukersättning efter 2006. Fram till dess var frågan om förtidspensioneringarna var en kontroversiell fråga och Alliansen gick till val på att minska antalet som blev förtidspensionärer. Under Alliansens tid i regeringsställning minskade antalet från över en halv miljon till drygt 350 000. En stor del av minskningen förklaras av att fler får avslag.

Kan det här betyda att vi går tillbaka till en tid med fler förtidspensionärer, eller som det heter idag, människor med sjukersättning?
– Det finns ingen tanke om att det här skulle öppna några portar, utan det är en väldigt begränsad öppning vi föreslår jämfört med hur det har varit historiskt, säger Lars-Åke Brattlund.

– Det här rör de som varit länge i sjukskrivning och där återgång till arbetet är väldigt begränsad. Det kan också vara dem som har så pass kort tid kvar till pension att det är orimligt att ställa om sig till ett nytt yrke.

Försäkringskassan har ännu inte fått någon reaktion från regeringen ännu, men socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterar skriftligt till Ekot: Försäkringskassans inspel är viktigt och det är bra att man uppmärksammar regeringen när de ser behov av justeringar och ändringar i regelverket. Jag har också uppmärksammat det historiskt låga nybeviljandet av sjukersättning och har därför börjat se över och analysera frågan, redan tidigare i år. Det är ett arbete som pågår nu.

Sjukersättning och sjukpenning

Sjukersättning: är en ersättning för den som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Tidigare kallad förtidspension.

Sjukpenning: är en ersättning för den som inte kan arbeta sin vanliga arbetstid på grund av sjukdom. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få sjukpenning.

Källa: Försäkringskassan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista