Porträtt på en kvinna.
Den ryskamerikanska journalisten och författaren Masha Gessen invigningstalade på bokmässan i Göteborg 2015. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Masha Gessen: Amerikanerna valde Trump – lägg konspirationsteorierna på hyllan

2:07 min

Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen är mycket skeptisk till den amerikanska Rysslandsutredningen och misstankarna att Trump står i någon form av beroendeställning gentemot Putin. Detta trots att hon är känd som en mycket hård kritiker av båda männen.

– Många i USA vill verkligen tro att Trump har blivit tillsatt av Putin men det är amerikanerna själva som valt honom; det är dags att lägga de där konspirationsteorierna på hyllan, säger Masha Gessen, som just nu är i Stockholm för att lansera sin nya bok om Putins Ryssland.

Hennes ståndpunkt går stick i stäv med uppfattningarna hos hennes vanliga läsare, liberala amerikaner bland demokraterna. Men Gessens bakgrund med rötter i både Ryssland och USA och hennes välkända skoningslösa kritik av både Putin och Trump ger hennes resonemang extra auktoritet.

– Att Ryssland blandade sig i presidentvalet är klart, men det är ett mycket långt steg därifrån till att säga att Ryssland verkligen påverkade valet. Jag ser inga bevis för det, säger Gessen.

Hon skrattar, till exempel, rått åt alla artiklar i amerikansk press där varje ryss som det skrivs om påstås ha "mycket nära band till Putin" eller Kreml.

Flera liberala intellektuella i Ryssland har reagerat på samma sätt på senare tid och sagt att skriverierna i amerikansk press om Putins inflytande överallt bara stärker hans ställning i det ryska samhället.

Masha Gessen menar att det handlar om att kunskap inte längre värdesätts.

– Forskare som studerar Ryssland tror inte på den här konspirationsteorin. Så journalister som skriver om saken talar inte med dem, utan med andra människor – och så producerar de sina vansinniga intriger, säger Masha Gessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista