Bruno Stojic och Slobodan Praljak
Bruno Stojic och Slobodan Praljak under dagens rättegång. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/TT

Haag: Dömd för krigsbrott – tog gift och dog

"Jag är ingen krigsförbrytare"
1:28 min

Domstolsförhandlingarna vid krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i dag fick hastigt avbrytas i dag efter att en av de åtalade uppges ha tagit gift. Han dog senare på onsdagen, bekräftar domstolen.

Slobodan Praljak, som tidigare dömts till 20 års fängelse för brott begångna under kriget i Bosnien-Hercegovina, tog giftet strax efter att domaren meddelat att domen kvarstår.

– Jag är ingen krigsförbrytare, ropade Slobodan Praljak till domaren samtidigt som han böjde huvudet bakåt och tömde innehållit ur en liten flaska.

Då hade domaren vid krigsförbrytartribunalen i Haag just meddelat att den 20-åriga fängelsedomen mot den den bosnienkroatiske befälhavaren under kriget står fast.

Enligt mannens advokat hade Slobodan Praljak tagit gift och domstolsförhandlingen avbröts hastigt.

Flera sjukvårdare rusade till platsen och gav Slobodan Praljak vård. Före klockan 15 rapporterade flera kroatiska medier att Praljak dött. Strax efter 16.30 bekräftades nyheten av Kroatiens premiärminister.

En talesperson för domstolen bekräftade senare att Praljak hade förts till ett sjukhus i närheten, men att hans liv inte gick att rädda, enligt Reuters.

Slobodan Praljak dömdes 2013 tillsammans med fem andra bosnien-kroatiska militärer och poliser till fängelse i mellan 10 och 25 år för brott begångna under kriget i Bosnien-Hercegovina, under första hälften av 90-talet.

Bland annat anklagas de för mord och fördrivning av bosniska muslimer med syftet att skapa en etniskt ren kroatisk stat inom Bosnien-Hercegovina. Själva har de nekat till skuld och hoppades i dag på ett frikännande.

Dagens domslut var det sista som krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien skulle meddela – vid årsskiftet läggs domstolen ner.

I förra veckan kom domen mot den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic, som fick livstids fängelse. Bland annat för folkmord i Srebrenica sommaren 1995 då omkring 7 000 bosnienmuslimska pojkar och män dödades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".