Dansk studie: Vikarier och praktikanter extra utsatta

2:07 min

Störst risk att bli utsatta löper unga kvinnliga vikarier och praktikanter och det är i åtta fall av tio som chefen är förövaren, visar en genomgång som danska forskare gjort.

– Alla typer av kvinnor riskerar sextrakasserier på jobbet, men praktikanter och vikarier är extra utsatta och hotas av chefen att om de berättar så har de inga jobbutsikter, säger Anette Borchorst som är professor i statskunskap vid Aalborg Universitet och som skrivit en bok  om sexuella trakasserier på jobbet med en kollega.

Forskarna har gått igenom samtliga 150 domar i Danmark kring sexuellt ofredande sedan 1980-talet och intervjuat ett 20-tal jurister, psykologer och fack- och arbetsgivarexperter som varit inblandade i många fall.

Slutsatsen är att förövarna i hög utsträckning är manliga chefer (70-82 % i olika rättsliga instanser) och att de utsatta kvinnorna känner mycket skuld.

Sexanspelningarna och beröringen har kommit smygande och blivit allt värre, tillslut säger offren upp sig eller blir avskedade och mår mycket dåligt efteråt, med depression eller post traumatiskt stressyndrom. Domarna ifrågasätter ofta varför de utsatta kvinnorna inte satte stopp tidigare.

Men de allra flesta sextrakasserifallen tas inte upp i domstol, utan leder till förlikning med sekretess och skadestånd på några tiotusen kronor för att slippa offentlig insyn.

Det är likadant i Sverige anser Martin Mörk som är chef för Diskrimineringsombudsmannens DO rättegångsenhet och som tycker den nya studien är viktig.

– Den pekar på problemet att det ofta löses med förlikningar som inte sällan hålls hemliga vilket gör att i princip så kan då arbetsgivare köpa sig fria och fortsätta som man har gjort tidigare, säger Martin Mörk på DO.

Referens:
Borchorst, A., & Agustin, L. R. (2017). Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor. Aalborg Universitetsforlag.