Magdalena Andersson
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Magdalena Andersson vill införa skatt på utflyttning av kapital

1:04 min

För att hindra skatteplanering vill regeringen införa en utflyttningsskatt för personer som för ut kapital från Sverige. Det säger finansminister Magdalena Andersson.

Finansministern tog på onsdagen emot ett förslag från Skatteverket där personer som för ut tillgångar som när de säljs har en vinst på över 100 000 kronor ska betala skatt. Och det vill regeringen så snart som möjligt införa, säger Magdalena Andersson.

–Jag tycker det är ett intressant förslag om det kan göra att fler av dom människor som flyttar utomlands i syfte att undvika skatt, kan komma att betala skatt i Sverige, säger Magdalena Andersson.

Det är ett problem att människor gör olika transaktioner eller agerar på olika sätt enbart i syfte att undvika att betala skatt, ja då tycker jag att det är ett problem och det är också något som vi har sett senaste veckorna, hur det upprör många människor i Sverige. Och naturligtvis är det så att det är viktigt att också människor som har höga inkomster är med och bidrar till skolan och sjukvården och äldreomsorgen.

Den så kallade Paradisläckans uppgifter om rika personer som gömmer tillgångar i skatteparadis, har gjort frågan aktuell och finansminsiter Magdalena Andersson vill förverkliga Skatteverkets förslag.

Det innebär att personer som flyttar ut kapital som när det säljs har en vinst på över 100.000 kronor ska beskattas. När kapitalet flyttas kommer de flesta att få uppskov från beskattning, men när tillgångarna väl säljs ska skatt betalas i Sverige. Det är t.ex. aktier och andelear i handelsbolag enligt Skatteverkets förslag.

Utflyttningsbeskattning ska inte gälla t.ex. sparande i Investeringssparkonto eller fastigheter.

Det kommer att innebära ökade skatteinkomster men också större besvär för den som flyttar ut kapital säger Magdalena Andersson:

– Den reaktion vi har sett från näringslivet kring detsom kommit ut i samband med paradisläckan är att man lite grann harryckt på axlarna och sagt att ja, ja, då får väl lagstiftningen ordna det här. Problemet då är att lagstiftningen ofta blir lite mer komplicerad, men det är precis som det här lagstiftningsförslaget blir. Det gör det lite mer komplicerat, men lite svårare att undvika att betala skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista