Högsta Domstolen i Stockholm.
Högsta Domstolen i Stockholm. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

HD dömer man som hotat vittne

1:48 min

I dag fällde Högsta Domstolen en man som har hotat ett vittne. HD prövade målet för att fastställa vilka sorts hot som räknas som övergrepp i rättssak.

Hedvig Trost, byråchef hos Åklagarmyndigheten, välkomnar domen.

– Det var en tydligt och bra dom och framförallt ett svar på den fråga vi ville ha svar på i och med det här överklagande. Det var ju frågan om övergrepp i rättssak omfattar alla uppgifter i en utsaga, eller bara uppgifter som har omedelbar betydelse för utredningen av brottet, säger Hedvig Trost.

I både tingsrätten och hovrätten hade mannen friats för övergrepp i rättssak. När han anmäldes för misshandel var det ett vittne som gick till polisen och då även nämnde att hon trodde mannen hade problem med alkohol. Det var den detaljen, snarare än informationen om det misstänkta brottet, som ledde till att mannen hotade henne.

Kvinnans advokat, Ingalena Bjellman, säger att hoten på telefon och via sms fått allvarliga konsekvenser för kvinnan.

– Hon fick då hot att personen skulle kalla henne för hora och andra saker, och gå till hennes arbetsgivare med detta. Hon tyckte att det var mycket obehaglig. Det medförde även att hon avslutade den tjänst hon hade och även flyttade från platsen, säger hon.

Mannen friades av både tingsrätten och hovrätten, som bedömde att den detalj som han ville att vittnen skulle ta tillbaka inte hade nån betydelse för utredningen om misshandel.

Hedvig Trost hos Åklagarmyndigheten befarade att även Högsta Domstolen skulle fria mannen.

– Risken är ju då att vittnen inte vågar berätta vad som har hänt, därför att det blir en rädsla helt enkelt för repressalier. Och då kan ju en person straffritt fokusera på vissa uppgifter i den här utsagan. En motsatt utgång i den här domen hade ju kunnat leda till att det hade blivit lättare att påverka vittnen och andra bevispersoner, säger hon.

I domen ändrade Högsta Domstolen både tingsrätten och hovrättens bedömning. Domen fastslog att han har gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak och han dömdes till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till kvinnan.

Ekot har sökt mannens advokat utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista