En lastbil och en bil kör på en väg medan snö faller.
Arkivbild. Snöoväder på E4:an mellan Hudiksvall och Sundsvall. Foto: TT

Kraftigt snöfall över Norrlandskusten

Kylan har tagit ett grepp om de nordligaste delarna av landet. Nu varnas för kraftigt snöfall längs kusten i Västernorrland och Västerbotten som kan ställa till det i trafiken.

Den 30 november, då Anders har namnsdag, brukar enligt ett gammalt talesätt ses som en markör på hur vädret blir i jul. "Om Anders slaskar skall julen braska", heter det.

Får man tro det gamla talesättet ser det ut att bli en slaskig jul i norr. Under natten och morgonen sjönk kvicksilvret under 27 minusgrader på väderstationerna i Vittangi och Gielas.

– Det är kallt uppe i norr just nu. Under natten har det varit minus 25 grader på flera stationer, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI.

Samtidigt börjar ett lågtryck som berört södra Sverige att röra sig norrut med kraftiga snöfall som följd.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfallet som gäller Västernorrlands och Västerbottens läns kustland. Snön väntas ge besvärligt väglag på sina håll.

Snöfallet väntas hålla i fram till torsdagseftermiddagen.

– Det blir tidvis ymnigt snöfall som kan ge fem till tio centimeter snö, säger Lasse Rydqvist.

Även i södra Sverige väntas svalare temperaturer, men än finns ingen snö i prognoserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".