Torbjörn Isaksson
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea. Foto: TT

Expert: Svensk tillväxt lägre än väntat

1:22 min

Svensk ekonomi går inte så fantastiskt starkt som flera analytiker hade trott. Nu räknar statistiskerna på SCB om.

Tillväxten hittills i år är inte lika stark som tidigare siffror visat, men dagens kvartalssiffra för tredje kvartalet, 0.8 procent, kom in på en ganska hög nivå – om än något lägre än till exempel chefsanalytikern på Nordea, Torbjörn Isaksson, hade räknat med.

– Jag tycker inte att man ska överdramatisera utfallet. Fortfarande är det ett bra tillväxtmomentum i svensk ekonomi, även om det är lite lägre än väntat. Och vad vi kan se av indikatorer i Sverige och omvärlden så är tillväxtutsikterna fortfarande ljusa, i varje fall för det närmaste kvartalet, säger han.

Att svensk ekonomi inte har växt lika starkt det senaste året som analytikerna hade trott beror bland annat på att Statistiska centralbyrån har korrigerat de tidigare siffrorna för det första halvåret i år. Svensk ekonomi växte då inte lika starkt som det sagts tidigare.

Det som bidrog mest till tillväxten under det tredje kvartalet var investeringar inom näringslivet, men också hushållens konsumtion ökade.

Även exporten steg, men ännu mer ökade importen och det bidrog negativt till tillväxten i Sverige. Men att importen växte så mycket hänger ihop med att den svenska konjunkturen är stark, menar Torbjörn Isaksson.

– Ja, det är ju ett tecken på att den inhemska efterfrågan är hög även om den är lägre än vad vi räknat med. Sen kan det ju möjligen vara så att det är ett tecken på att det är lite kapacitetsproblem i den svenska ekonomin och att man av det skälet måste importera mer, säger Torbjörn Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista