En kvinna står utomhus och viftar en flagga.
Supportrar firar domstolens beslut som säger att Evo Morales får ställa upp för en ny mandatperiod som president i Bolivia. Foto: AP/TT

Boliviansk domstol: Morales kan väljas till ny mandatperiod

1:22 min

Bolivias president får ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Det har landets grundlagsdomstol beslutat.

I en folkomröstning förra året röstade bolivianerna nej till att ändra grundlagen för att tillåta omval, men domstolen har nu upphävt resultatet i folkomröstningen.

– Domstolens beslut i går om att tillåta omval kom som en stor överraskning för mig. Det här är en seger för det bolivianska folket, som mobiliserat sig över hela landet till försvar för stabilitet och en demokratisk kontinuitet, sa Bolivias president Evo Morales när han höll presskonferens på onsdagen.

Det var på tisdagen som Bolivias författningsdomstol beslutade att låta Morales ställa upp för ytterligare en mandatperiod, i strid med grundlagen. Morales har redan suttit tre mandatperioder, vilket möjliggjorts genom en grundlagsändring.

Men när Morales förra året utlyste en folkomröstning för att ändra grundlagen igen, och få kandidera i presidentvalet 2019, så vann nej-sidan med knapp marginal.

Morales sa då att han tänkte acceptera nederlaget, men bakom kulisserna har hans parti MAS försökt manövrera för att låta honom ställa upp igen.

Oppositionen anklagar Morales för att bli alltmer maktfullkomlig, och menar att han kontrollerar grundlagsdomstolen. De avvisar domarnas motivering – att Morales medborgerliga rättigheter att kandidera väger tyngre än Bolivias grundlag – och uppmanar regeringen att respektera resultatet i folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista