Oljeplattform
Genrebild för oljeplattform i Barents hav. Arkivbild, Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Svensk oljekritik mot Norge

1:32 min

Sveriges regering uttryckte på onsdagen kritik mot Norges beslut att tillåta oljeborrning i tidigare stängda områden i Barents Hav, i Arktis.

Miljöminister Karolina Skog har framfört kritiken vid ett möte idag med sin norske ministerkollega.

– Den svenska regeringen är oroad över situationen med nya tillstånd för oljeborrning i Barents Hav, säger Karolina Skog.

– Dels är Barents ett särskilt känsligt hav, men om vi tittar på det globalt behöver merparten av världens fossila tillgångar stanna i marken.

Frågan om Norges oljeborrning i Barents Hav är nu fall för domstol. Efter årsskiftet väntas dom i den uppmärksammade rättegången där miljöorganisationer hade stämt norska staten för påstått brott mot den egna grundlagen.

Norge har borrat efter olja i över 50 år, men enligt uppgifter till Ekot har tidigare svenska regeringar inte framfört kritik mot norsk oljeverksamhet på det sätt som nu sker.

Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen träffade sin svenska kollega i samband med ett miljömöte med Barentsrådet.

– Vi är komfortabla med att vi har en god diskussion mellan grannar, men vi är också noga med att få fram att norsk oljeproduktion följer de striktaste internationella klimatramverk som finns, säger Vidar Helgesen till Ekot.

Karolina Skog säger att hon tycker att det är viktigt att man är frank och ärlig med varandra, men också att de sätter lite press på varandra, grannar emellan.

– Jag skulle välkomna om andra länder också är ärliga mot oss i Sverige och ställer frågor till oss hur vi gör bedömning av svåra delar av vårt klimat- och miljöarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista