Militärer i gröna uniformer marscherar i led. Foto: Johannes Ledel/Sveriges Radio.
Foto: Johannes Ledel/Sveriges Radio.

Kvinnor inom försvaret vittnar om trakasserier: Soldater skrek 'visa pattarna'

Major: De spelade upp porrfilm medan de drack kaffe
1:24 min

1 730 kvinnor som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten har skrivit under uppropet #givaktochbitihop som publicerats i DN.

De skriver bland annat att det råder tystnadskulturer som säger ”givakt och bit ihop”, och maktstrukturer där härskartekniker blundas för, som gör att kvinnor som anmält övergrepp många gånger blivit ifrågasatta – och i vissa fall blivit än mer utsatta.

I fortsättningen måste alla anmälningar tas på allvar.

I Dagens Nyheter träder många fram med vittnesmål om kränkningar och sexuella övergrepp. Här är några berättelser:

”Sitter med kollegor i matsalen. En av dem naglar fast mig med blicken och säger ’jag kan verkligen förstå varför man våldtar ibland.’ De andra kollegorna (manliga) skrattar.”

"En högt uppsatt chef på ett förband misshandlar sin fru och blir polisanmäld. Förbandschefen kontaktar fruns väninna och ber henne dra tillbaka sitt vittnesmål, eftersom den anklagade mannen är 'en viktig tillgång på förbandet'.”

”Jag kommer aldrig glömma när jag ryckte in och tvingades springa fram och tillbaka på excercisplan medan soldater skrek 'visa pattarna'.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".