Man framför vägg.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Alice Petrén / Sveriges Radio

Stefan Löfven: Vi måste få stopp på människosmugglingen

Hör Stefan Löfven kommentera slavhandeln i Libyen
1:00 min

Frågor om migration och slavhandel med migranter Libyen dominerade diskussionerna och väckte starka känslor på toppmötet i Elfenbenskusten mellan EU och Afrikanska unionen i dag.

Statsminister Stefan Löfven anser inte att EU har någon del i övergreppen i Libyen, men att det krävs åtgärder.

– Att människor säljs som slavar, det måste vi se till att åtgärda så snabbt det någonsin går, så hårt det går, mot dessa människosmugglare och de som säljer människor som slavar, säger Stefan Löfven, till Ekot, och fortsätter:

– Därför har Sverige tagit upp det i säkerhetsrådet och vi kommer att stödja om de själva tar initiativ, dels för att få stopp på det och dels för att de som har begått de här handlingarna ställs inför rätta.

Att migranterna återvänder till sina hemländer är viktigt och samarbetet mellan kontinenterna har positiva konsekvenser, säger han.

Stefan Löfven inledde toppmötet i Abidjan i Elfenbenskusten med att sitta ned med ungdomar från europeiska och afrikanska länder och prata om vikten av att de inkluderas i beslut som rör deras framtid.

Sedan 2015 har 1,5 miljoner migranter kommit till Europa, vilket har eldat på en invandringskritisk debatt i många europeiska länder.

De flesta afrikaner flyr inom kontinenten, men andra försöker att ta sig till Europa. Många blir fast i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".