Nyinsvuren president.
Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa väntas i veckan presentera en ny regering. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Ny regering på gång i Zimbabwe

1:47 min

Samtidigt kommer signaler om att Mugabes efterträdare, Emmerson Mnangagwa, vill göra upp med korruptionen och vanstyret som präglade Zimbabwe under Mugabe-eran.

Ni har tre månader på er att lämna tillbaka de pengar ni stulit - gör ni inte det kommer lagens långa arm hitta er. Det var budskapet från Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa när han nyligen ännu en gång signalerade att det väntar nya tider i Zimbabwe framöver.

Zimbabwes statsapparat har blivit genomkorrumperad under Robert Mugabes styre och enorma summor av statens tillgångar tros ha lämnat landet illegalt de senaste åren - samtidigt som landets ekonomi kollapsat, kontantbristen blivit akut och arbetslösheten krupit upp över 90 procent.

Sen militären tog över makten för två veckor sedan och Mnangagwa svors in som ny president i förra veckan har redan landets förre finansminister Ignatius Chombo ställts inför rätta för korruption, och Mnangagwas löfte om tre månaders amnesti antyder att han har fler av Mugabes inre krets i kikarsiktet.

Mnangagwa gör nu allt han kan för att övertyga zimbabwier och omvärlden att han står för något annat än sin företrädare. Men efter att han arbetat nära Mugabe i flera decennier och länge företrätt hans regims grova övergrepp, så jobbar han i uppförsbacke.

Zimbabwes korrupta poliskår är en av de främsta symbolerna för Mugabes era, och ett annat av Mnangagwas beslut sedan han tillträdde har varit att låta militären - ansedd som betydligt mindre korrupt - patrullera tillsammans med polisen. Han har dessutom krävt in CV och ansökningsbrev från alla höjdare inom regeringspartiet ZANU-PF som aspirerar på en plats i hans regering.

Den nya regeringen väntas i veckan, men har inte presenterats ännu. Och hur den sätts samman kommer ge ännu en fingervisning om i vilken utsträckning Mnangagwa verkligen är beredd att bryta med gamla ideal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista