Svartvitt foto på kvinna, man med grått hår
Dagmar Hagelin försvann under slutet av 70-talet i Argentina. Nu döms tidigare officeren Alfredo Astiz för mordet på henne. Foto: TT, Javier Gonzalez Toledo/TT.

Astiz döms för mordet på Dagmar Hagelin

2:02 min

I Argentina dömdes igår den tidigare marin-officeren Alfredo Astiz till livstids fängelse bland annat för mordet på svensk-argentinska Dagmar Hagelin 1977. Astiz sitter redan i fängelse för andra brott som han utförde på tortyrcentret ESMA under militärdiktaturen.

Det tog tid att läsa upp domen mot den tidigare marinofficeren Alfredo Astiz. Listan på brotten han begått är lång: kidnappning, tortyr, stöld av minderåriga barn och mord. Det var tyst i rättssalen, bara domarens röst hördes. Astiz rörde inte en min.

Men precis utanför hördes både jubelrop och gråt.

– Mördare! Var ni än flyr så kommer vi att hitta er, ropade anhöriga som samlats för att följa rättegången bakom en glasruta.

Rättsfallet har pågått i över fem år, och 53 personer har redan dömts. Flera av de anklagade, däribland Astiz, sitter redan i fängelse för andra brott mot sammanlagt 789 offer. Flera av offren torterades och dödades inne på tortyrcentret ESMA, där militären fängslade tusentals personer under diktaturen. Andra slängdes levande ut i havet från militärens flygplan.

Exakt vad som hände Dagmar Hagelin vet man inte. Den 17-åriga flickan försvann efter att ha förts bort av soldater i Buenos Aires 1977.

Hennes pappa Ragnar Hagelin kämpade under flera decennier för att mördarna skulle ställas inför rätta. Men han dog förra året, och kunde därför inte vara på plats igår, bland de många anhöriga som bar porträtt av sina barn, föräldrar systrar och bröder utanför rättssalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista