Delad bild: kvinna i blommig tunika, mynt i en hand.
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér menar att höjningen kommer göra stor skillnad för utsatta barn. Foto: Claudio Bresciani/TT, Fredrik Sandberg/TT.

Socialbidraget höjs – mer pengar till barnen

2:08 min

I dag fattar regeringen beslut om att höja riksnormen för försörjningsstöd, även kallat socialbidrag. Enligt regeringen kommer det innebära upp till 570 kronor mer i månaden för en ensamstående förälder med två barn.

– Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Regeringen har sedan tidigare meddelat att den i nästa års budget höjer barnbidraget med 200 kronor. En höjning som även omfattar studiebidraget för studerande i gymnasieskolan. För den som har försörjningsstöd skulle höjningen ätas upp av riksnormen, eftersom barnbidraget betraktas som en form av inkomst. Det räknas alltså bort från det kommunala försörjningsstödet.

Det är därför som regeringen nu höjer stödet för barnfamiljer med mer än vad inflationen motiverar. Enligt regeringens egna siffror så innebär det 570 kronor mer i månaden för en ensamstående förälder med två barn. Något som kommer göra stor skillnad, menar Åsa Regner.

– Det här är familjer som har väldigt knappa marginaler. Det allra viktigaste för familjer och för ensamstående föräldrars ekonomi är förstås att man kan ta steget ut på arbetsmarknaden. Men om man inte kan lyckas med det gör det här väldigt stor skillnad för barnen, säger hon.

Kostnaden för kommunerna är beräknad till nära en halv miljard kronor. Men samtidigt menar regeringen att höjningen av barnbidraget, som kommer från staten, gör att det blir mindre pengar att betala ut för kommunerna i form av försörjningsstöd. Därmed kommer den faktiska kostnaden för kommunerna istället hamna på runt 200 miljoner kronor, enligt Åsa Regnér.

– Vissa hushåll kommer i och med höjningen av barnbidraget hamna över gränsen för försörjningsstöd. Sen vet vi att i och med att arbetsmarknaden går bra nu så är det allt fler föräldrar som får arbete, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista