Carl Skau
Carl Skau. Foto: TT/AP

FN fördömer Nordkoreas missiltest

1:52 min

FN:s säkerhetsråd höll sent i går kväll svensk tid ett extrainsatt möte för att diskutera Nordkorea efter tisdagens robottest. Testet fördömdes enhälligt av medlemmarna.

– Nordkoreas diktator fattade ett beslut som fört världen närmare krig, sa Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, till det samlade säkerhetsrådet.

Hon sa också att USA inte söker krig, men om det inte går att undvika kommer Nordkorea fullständigt ödelagt.

USA vill se nya och ännu hårdare sanktioner mot Nordkorea. Man kräver bland annat ett fullständigt kinesiskt stopp av oljeleveranser till landet. Men nya sanktioner diskuterades inte på säkerhetsrådsmötet, istället fokuserade man på hur man åstadkommer bättre implementering av de sanktioner som redan finns.

USA:s FN-ambassadör Haley talade om smuggling och länder som vinner ekonomistiskt på att strunta i sanktionerna.

Sveriges representant på mötet - ambassadör Carl Skau påpekade också att en del länder behöver hjälp att bygga upp den kapacitet och de kontrollmöjligheter som krävs för att kunna övervaka att sanktionerna efterlevs:

– Det finns länder som dels inte riktigt har kunskap om exakt hur de borde agera, men också inte har kapacitet att ha full kontroll över sina hamnar till exempel. Så det arbete som pågår är också att snabbt genomföra sanktionerna genom insatser där vi ser kapaciteten för alla länder, inte minst i Afrika, och delvis i Asien och Latinamerika.

Tisdagens robotest visade på en ny räckvidd – Nordkorea har i dag möjlighet att nå exempelvis till den amerikanska huvudstaden. Men snarare än oro beskriver Carl Skau en känsla av besvikelse bland säkerhetsrådets medlemmar.

– Många av oss hade hoppats på att det skulle vara en paus nu som skulle kunna erbjuda en chans för samtal. Det har ju gått två månader sedan det senaste testet så därför fanns det en förhoppning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista