Klart: Inleder militär attack mot slavhandlare i Libyen

2:04 min

Nio europeiska och afrikanska länder samt FN, EU och Afrikanska unionen enades sent i går kväll på det pågående toppmötet i Elfenbenskusten om att inleda militära och polisiära attacker mot slavhandlarna i Libyen.

Tevekanalen CNN:s reportage häromdagen som visade att afrikanska migranter i Libyen säljs på auktion som slavar har väckt bestörtning världen över.

Frankrikes president Macron drev i går kväll fram ett extra krismöte om slavhandeln i Libyen.

– Detta initiativ syftar till att inleda konkreta militära och polisiära operationer på fältet, sade president Emmanuel Macron i en intervju med tevekanalen France24 och fransk radio.

Tanken är att inom de närmaste dagarna evakuera migranterna som sitter fast i slavhandlarnas läger och misshandlas där. Sedan ska man föra tillbaka dem till sina hemländer med hjälp av FN:s migrationsorganisation IOM.

På frågan "beväpnad militär" svarar Macron att det inte handlar om att förklara krig med ett land som befinner sig i en övergång mot demokrati, Libyen, men att angripa smugglarna och slavhandlarna. Men militär och polis sätts in. Sanktioner riktade mot enskilda personer i Libyen och reseförbud kan bli andra åtgärder.

Nio länder, bland andra Frankrike, Tyskland och Italien, Tchad och Niger, står bakom beslutet, liksom FN, EU och AU. Även Libyen står bakom beslutet och har gått med på att hjälpa till att identifiera var de barbariska övergreppen utförs.

De nio ländernas säkerhetstjänster ska också inleda ett tätt samarbete för att kunna namnge slavhandlarna, som självklart ska ställas inför rätta, enligt Frankrikes president.

Han beskrev i intervjun att smugglarna ibland har nära kontakter med terrorister i Sahara och de finansierar deras verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista