runt bord
Foto: VIRGINIA MAYO

EU överger tvingande flyktingkvoter

1:18 min

EU backar nu från kravet på att alla EU-länder ska ta emot flyktingar.

I ett nytt kompromissförslag skrotas det omstridda förslaget om tvingande flyktingkvoter.

I går la det estniska ordförandeskapet i EU fram ett nytt kompromissförslag om hur EU-länderna ska ta gemensamt ansvar vid en ny flyktingkris.

En högst uppsatt EU-tjänsteman säger till Ekot att förslaget är den enda möjliga vägen framåt för att överbrygga motsättningarna inom EU om den gemensamma asylpolitiken.

Enligt det ursprungliga lagförslaget från 2016 ska varje EU-land tilldelas en flyktingkvot baserad på landets BNP och befolkningsstorlek, och när kvoten är fylld ska en omfördelning av asylsökande triggas igång automatiskt.

Men oenigheten inom EU har skapat ett dödläge i förhandlingarna. Sverige och Tyskland driver på för tvingande kvoter medan länder som Polen, Ungern och Slovakien säger absolut nej.

Nu föreslår istället det estniska ordförandeskapet – med stöd av EU-kommissionen – frivilliga åtgärder, det kan handla om att ge pengar eller att bidra med gränspoliser.

Men om situationen blir riktigt allvarlig, ska åtgärderna bli tvingande. Det är fortfarande inte alls säkert att det handlar om en omfördelning av asylsökande, det  avgör EU-kommissionen från fall till fall. Beslut fattas i rådet, men om länderna inte kommer överens skjuts frågan till stats- och regeringscheferna.

Kompromissförslaget, som en högt uppsatt EU-källa beskriver som "kompromissernas kompromiss", ska diskuetras på EU:s toppmöte i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista