ansiktsbild av Ann Linde, EU-minister, socialdemokrat
Ann Linde (S). Foto: Maja Suslin/TT

Omdebatterade handelsavtalet Ceta ett steg närmare

2:14 min

Nu har det omdebatterade handelsavtalet mellan EU och Kanada kommit ett steg närmare att förverkligas. På regeringssammanträdet beslutade man i dag om det lagförslag som ligger till grund för ett svenskt godkännande av det så kallade Ceta-avtalet.

Sveriges handelsminister Ann Linde ser stora fördelar med det.

– Ceta innebär att man i stort sett tar bort alla tullar som finns mellan Sverige och Kanada, att man får mycket mer tillträde till den kanadensiska marknaden och att man underlättar för att erkänna olika regler mellan Kanada och Sverige, säger hon.

Ett handelsavtal innebär ökad konkurrens när en ny marknad blir mer lätt-tillgänglig. Men det innebär också fördelar. Ett litet företag som importerar växthus från Kanada har räknat ut att de sparar 10 000 kronor per leverans.

Och ett annat företag som säljer varor kommer att minska sina exportkostnader med upp till 20 procent.

– I förlängningen hoppas vi att de här företagen anställer fler människor, säger Ann Linde.

Men alla är inte positiva till nya handelsavtal. Allra mest kritiserat är det investeringsskydd som ger företag rätt att stämma enskilda stater om de anser att de missgynnas. Många menar att det innebär ett hot mot exempelvis miljön när enskilda företag kan gå emot nationella miljöregler.

I Sverige har Vänsterpartiet opponerat sig mot avtalet och det finns också enskilda riksdagsledamöter inom Miljöpartiet som är skarpa kritiker. Men Ann Linde kan ändå räkna med en kraftig majoritet för Ceta.

– Jag ser inga problem med att få avtalet klubbat i Riksdagen, säger hon.

I Sverige har det alltså varit få som opponerat sig, men ute i Europa har debatten varit het. När Ceta-avtalet först skulle godkännas stoppades det av den belgiska regionen Vallonien och därför har det bara kunnat träda i kraft provisoriskt och utan investeringsskyddet.

Nu förbereder alltså Sverige för att underteckna avtalet, men det krävs att alla nationella och vissa regionala parlament också gör det för att det ska kunna träda i kraft fullt ut.

– Jag är ganska övertygad om att alla kommer att ratificera till slut, men jag tror att det kommer att ta flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista