Praljaks flaska innehöll dödlig kemikalie

Flaskan som den dömde krigsförbrytaren Slobodan Praljak drack ur i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag innehöll en dödlig kemikalie, enligt den nederländska åklagaren Marilyn Fikensche.

– Det har gjorts ett preliminärt test av substansen i behållaren och allt jag kan säga för tillfället är att det var en kemisk substans i behållaren som kan vara dödlig, säger hon.

Den före detta generalen Praljak tog under pågående domstolsförhandling, när han och ytterligare fem misstänkta skulle få sin dom uppläst, plötsligt fram en flaska.

– Domare, Slobodan Praljak är inte en krigsbrottsling. Jag avvisar, med förakt, din dom, sade han, innan han drack innehållet.

– Det var gift jag drack, sade han, innan han fördes bort till sjukhus, där han avled.

Allt skedde bara sekunder efter det att det 20-åriga fängelsestraff som 72-åringen överklagat fastställts. Praljak var dömd för fördrivning av bosniaker i Bosnien på 1990-talet, då han var befälhavare för en bosnienkroatisk styrka. Han beordrade förstörelsen av den medeltida bron i Mostar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista