Kriminalinspektörer Åsa Johansson och Matilda Lundh på Grova Brott Syd i Stockholm.
Kriminalinspektörer Åsa Johansson och Matilda Lundh på Grova Brott Syd i Stockholm. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

”Tingsrätterna borde byggas om”

”Det borde finnas olika ingångar”
1:49 min

Det är vanligt att vittnen hotas i själva tingsrättshuset, enligt poliser som Ekot har talat med. Därför vill de att Sverige bygger om sina tingsrätter så att misstänkta inte får en sista chans att hota vittnen.

– Tingsrätterna borde byggas om så de har olika ingångar. De ska inte behöva ha en samma ingång alla de personer som är inblandade. Misstänkta får gå in i en ingång, målsägande i en ingång och vittnena i en ingång, säger Matilda Lund, kriminalinspektör i Stockholm syd.

Stockholm Syd har landets största inflöde av ärenden. Hon är en av flera poliser som Ekot har talat med som vill ha stora förändringar för att komma åt problemet med vittnen som inte vill ställa upp under rättegång. I vissa fall är skälet att de har blivit hotade.

Vi måste få en större möjlighet att skydda vittnen.

– De hamnar ju i en himla sits. Vi vet att vittnen dagligen blir hotade. Vi vet det men vi kan inte komma åt problemet. Vi kan inte skydda alla. Då måste jag vara med den här personen 24/7 och det kan hända dem något ändå.

Har ni också hört om att folk erbjuder mutor eller vill ta lagen i egna händer?
– Oh ja, det hör vi om. Och vi kan ju inte skydda alla, jag kan inte lova att ingenting kommer att hända.

Matilda Lundh, och flera av hennes kollegor som Ekot har talat med, säger att många vittnen hjälper till under själva utredningen av brottet - men när det kommer till rättegången vill de dra sig ur.

– Man är ju skyldig enligt svenskt lag att vittna, du får ju vite om du inte kommer, vi kan ju hämta dig som vittnen. Vad har du för alternativ när du väl sitter där? Då är det bara att säga att du inte minns.

Kollegan Åsa Hansson vill se skärpta straff för övergrepp i rättsak, med andra ord när personer försöker påverka en brottsutredning genom att till exempel hota vittnen. Hon och Matilda Lundh vill också att Sverige överväger att införa ett system med anonyma vittnen.

– Vi tror att vi behöver ha en lagändring, vi måste få en större möjlighet att skydda vittnen, genom att kanske vittna dolt, säger Åsa Hansson.


– I Danmark till exempel är man ju ett nummer i rätten, säger Matilda Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".