Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP)
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Nya amorteringskrav införs i mars

2:08 min

Regeringen sa idag ja till Finansinspektionens förslag om nytt amorteringskrav. Det nya kravet innebär att hushåll som lånar mer än 4.5 gånger av bruttoinkomsten måste amortera ytterligare 1 procent per år.

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelade i dag att det nya amorteringskravet, som beräknas omfatta 15 procent av de som tar nytt bolån, kommer införas 1 mars, 2018. 

Det nya kravet gäller utöver det amorteringskrav som infördes i maj 2016 som innebär att hushåll måste amortera minst 1 procent per år för bostäder som är belånade över 50 procent av värdet, och 2 procent per år för lån på över 70 procent av värdet.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, säger Per Bolund.

Regeringen vill också skapa en sundare amorteringskultur. Samtidigt pekar Bolund på att det är få hushåll som nu kommer omfattas av de nya kraven. 

– Först i hushåll med månadsinkomster uppemot 70 000 kronor berörs man av det nya kravet. 

Enligt Finansinspektionens analys kommer det nya kravet ha begränsad effekt på kort sikt och Per Bolund menar att regeringen har vägt det kortsiktiga effekterna av förslaget kontra de långsiktiga och kommit fram till att "de kortsiktiga effekterna är väldigt små".

Förslaget har fått kritik från många håll bland annat är oron stor för att det ska försvåra för unga och låginkomsttagare att ta sig in på bostadsmarknaden och att det ska leda till att priserna på bostäder sjunker. 

Men att det skulle göra det svårare för unga tror inte Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. 

– Det är hushåll med ganska goda inkomster som kommer drabbas men vi håller inte med om att det här begränsar de med låga inkomster att ta sig in på bostadsmarknaden för de begränsas redan av andra krav. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista