Nordkorea
Nordkorea Foto: TT

Uppmaningen: Avbryt förbindelserna med Nordkorea

USA:s FN-ambassadör uppmanar alla länder att avbryta de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea. Detta efter Nordkoreas robottest tidigare i veckan.

När FN:s säkerhetsråd diskuterade Nordkoreas senaste robottest uppmanade USA:s FN-ambassadör alla länder att avbryta de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea. Sverige är ett av de länder som har ambassad i Pyongyang men på svenska UD säger man att det inte finns några planer på att bryta förbindelserna.

Ryssland reagerade idag kritiskt på propåerna från USA, och utrikesminister Sergej Lavrov sa att Moskva inte tänker avbryta de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea.

På svenska UD är den informella reaktionen att man måste ta den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haleys uppmaning med en nypa salt.

Någon officiell uppmaning från USA till Sverige har i varje fall inte kommit, och tolkningen i Haleys ord har inte stöd i amerikanska utrikesdepartementet.

Det skulle i så fall inte vara första gången som hon uttrycker en annan linje än State Department, kanske av inrikespolitiska skäl i USA. Uppmaningen att bryta de diplomatiska förbindelserna togs bara upp i en mening i Haleys långa tal inför säkerhetsrådet och var inget som hon lade speciell vikt vid.

Den svenska diplomatiska närvaron i Pyongyang har också en speciell betydelse för USA. USA har ingen egen ambassad där och Sverige har då fungerat som skyddsmakt, dvs företrätt USA:s intressen via sin ambassad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista