Mårdhund. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
Mårdhund med sändare. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.

Mårdhunden hotar fågellivet i skärgården

2:31 min

I Finland finns över en miljon mårdhundar, men om arten skulle etablera sig i Sverige skulle det vara en katastrof för kustens markhäckande fåglar visar ny forskning.

– En ö där en mårdhund kommer upp på riskerar att rensas på ägg, säger Fredrik Dahl, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har lett det tvååriga forskningsprojektet. 

Det är Naturvårdsverket som bekostat studien som Jägarförbundets mårdhundsprojekt och SLU genomfört på öar i norra Bottenviken. På två öar sattes det ut en sändarmärkt mårdhund på vardera, och två referensöar utan någon mårdhund och skillnaden var stor.

– De naturliga rovdjuren tog mellan fem och tio procent av alla reden. Medan öar med en mårdhund på, där blev över 90 procent tagna och det var nästan bara av mårdhund.

Forskningen är gjord med både konstgjorda reden med hönsägg och bland vilda markhäckande fåglar. Det spelade ingen roll att fåglarna försökte skydda sina bon. Allt från strandpipare, vigg, fiskmås, skrak upp till grågås plundrades av mårdhunden.

Slutsatsen är att om mårdhund skulle få fäste i landet så skulle det vara en katastrof för markhäckande fågel efter kust och i skärgården.

– Ja om det skulle bli mycket mårdhund så skulle det vara förödande, säger Fredrik Dahl igen.

Att fåglarna häckar på öar långt ute till havs spelar ingen roll, då mårdhunden är en duktig simmare.

– När det var slut på reden och ägg på en ö så simmade mårdhunden vidare till nästa ö, de kunde vara över en kilometer att simma, säger Fredrik Dahl.

I Finland finns runt en miljon mårdhundar, årligen tar sig ett antal till Sverige. Det svenska mårdhundsprojektet arbetar med att hålla mårdhundarna på så låg nivå som möjligt, ett jobb som blir allt mer viktigt med anledning av det studien kommit fram till.

– Ja vi måste fortsätta att förvalta mårdhunden och trycka ner bestånden så mycket som det går. Speciellt i skärgårdsmiljö där den bevisligen ställer till stor skada, säger Fredrik Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista