reportrar väntar på dom
Domen lämnas ut i Uppsala tingsrätt. För första gången har en person i Sverige dömts som skyldig till våldtäkt när övergreppet skett via nätet. Foto: Akvelina Smed /TT

Döms för grov våldtäkt i unik dom

2:13 min

En unik dom föll idag i fallet där en 41-årig man som åtalats för att via chattar på nätet förmått ett stort antal flickor att begå grova övergrepp på sig själva. Mannen döms till tio års fängelse för sexualbrott via internet, bland annat för grov våldtäkt mot barn. Det är något som ingen tidigare har dömts för när övergreppet skett via nätet.

Mannen åtalas för brott mot totalt 27 barn i USA, Skottland och Kanada. 41-åringen har framför sin dator förmått 26 barn från USA, Kanada och Skottland, de flesta under 15 år, att livefilma övergrepp på sig själva. Det 27:e fallet riktade sig mot en ung pojke. Det handlade om hot och var inte av sexuell natur.

Brotten har beskrivits som oerhört grova. Via olika videochattprogram har mannen enligt åtalet hotat att skada barnens anhöriga om de inte gjorde som han sa åt dem. Härvan började nystas upp i en annan utredning där två svenska tjejer hotats och förmåtts att utföra sexuella handlingar. 

Beslag som gjordes hemma hos 41-åringen pekade mot att mannen också begått övergrepp mot flickor i utlandet.

– Det som avgör frågan om hur en gärning ska rubriceras är hur kränkande den sexuella handlingen anses vara. Liknande sexuella handlingar som genomförts via internet har prövats i domstol tidigare, och vi har inte gjort någon annan bedömning än den som gjorts av tingsrätter och hovrätter i dessa fall, säger rättens ordförande, rådman Carin Westerlund.

41-åringen har erkänt mycket av det som åklagarna lagt fram, men anser inte att det rör sig om våldtäkter. Men nu har alltså tingsrätten sammanfattningsvis funnit att mannen ska dömas för grov våldtäkt mot barn i fyra fall.

– Det har varit ett tungt material att ta del av. Men själva beslutet har inte varit svårt, säger Rådman Carin Westerlund vid Uppsala tingsrätt när hon intervjuas av SVT.

Det är en historisk dom, vad är det som framför allt lett till det här beslutet?
–  Vi har inte gjort någon annan bedömning än andra tingsrätter och hovrätter som prövat liknande fall, men vi har haft ett annat underlag.

Mannen döms också för grovt barnpornografibrott eftersom han spelat in eller sparat ner de filmer där målsägandena utför de sexuella handlingarna. Han ska även betala skadestånd till de målsäganden som har identifierats och som har yrkat ersättning.

Unik dom - våldtäkt via internet

·         Framför en dator i hemmet i Uppland hotade 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar.

·         I september åtalades mannen för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada.

·         De flesta var under femton år när brotten begicks.

·         Mannen har med hot via nätet fått dem att klä av sig, posera och utföra sexuella handlingar på sig själva.

·         I bevisningen mot mannen finns filmer på nästan alla övergrepp, som han misstänks ha sparat på sin dator.

·         Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot vuxna kvinnor och unga flickor.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista