Svea hovrätts president Fredrik Wersäll.
Svea hovrätts president Fredrik Wersäll. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Förslag: Förhör ska gälla i rätten – vittnen kan slippa rättegång

1:40 min

En utredning som lämnas till regeringen nästa vecka kommer att föreslå att vissa vittnen kan slippa vara med i rättegången – vilket skulle kunna medföra större trygghet.

Den 5 december kommer Svea hovrättspresidenten Fredrik Wersäll att lämna över ett betänkande till regeringen.

Ett av förslagen är att vissa vittnen kan få slippa höras i rättegången, så länge det som har sagts till polisen har spelats in eller filmats.

– Det finns många fördelar som jag ser med detta. Bland annat att förhören kommer närmare själva händelsen och att minnesbilden förhoppningsvis är bättre, säger Fredrik Wersäll.

Är det ett problem idag att förhandlingen kommer så pass sent att folk har glömt detaljer?

– Så är det absolut. Och inte minst i de mål som är av lite större beskaffenhet och det kan dröja ganska lång tid mellan en händelse och en huvudförhandling i tingsrätten.

Om man gjorde på det här viset, skulle det innebära något för vittnena?

– Det föreställer jag mig skulle kunna innebära en rätt stor lättnad för många bevispersoner att inte ha det här hängande över sig att man måste komma till en huvudförhandling.

Men finns det risk då att man pratar med polisen, eller bara anförtror sig dem med information, att man inte alls går till polisen, att det kanske sinkar utredningar för att folk blir tystare?

– Det här är ett stort problem för rättsväsendet i dag att vi har många bevispersoner, antingen brottsoffer eller personer som har sett saker, som inte vill medverka i våra utredningar, säger Fredrik Wersäll.

– Det kan finnas många skäl till det. Särskilt olyckligt om man känner hot eller rentav riskerar våld om man ställer upp som vittne. Och det här är inget problem som man löser med en åtgärd av det slag som vi föreslår, utan det behövs ett spektrum av åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista