Administrativt krångligt, men annars mycket bra. Tidigare cancersjuke Hans Mattsson är nöjd med att ha fått vara flexibelt sjukskriven.
1 av 2
Administrativt krångligt, men annars mycket bra. Tidigare cancersjuke Hans Mattsson är nöjd med att ha fått vara flexibelt sjukskriven. Foto: Jens Möller, Sveriges Radio.
Kortare sjukskrivningstid är en effekt av försöket med flexibel sjukskrivning, enligt projektledare Zarah Nettervik.
2 av 2
Kortare sjukskrivningstid är en effekt av försöket med flexibel sjukskrivning, enligt projektledare Zarah Nettervik. Foto: Jens Möller, Sveriges Radio.

Flexibel sjukskrivning hjälper cancerpatienter

1:41 min

Cancersjuka i Västsverige har snabbare kunnat komma tillbaka i fullt arbete genom ett unikt projekt med så kallad flexibel sjukskrivning.

370 cancersjuka har själva kunnat bestämma, från dag till dag, om de orkar jobba eller inte.

Hans Mattsson, driftingenjör på Göteborg Energi, blev diagnosticerad med cancer för snart tre år sedan och har ingått i projektet.

– Den flexibla sjukskrivningen gav mig ju möjlighet att arbeta när jag orkade. Hade jag varit helt sjukskriven hade jag tappat kontakten med jobbet under väldigt mycket längre tid.

– Att jag kunde jobba de här dagarna gjorde att jag kunde skingra tankarna, jag behövde inte bara fundera på att jag var sjuk hela tiden, säger Hans Mattsson till Ekot.

– Min mentala hälsa är säkert i bättre skick när jag hade den här flexibla sjukskrivningen än jag hade varit hemma och bara gått och funderat.

Nu mår Hans Mattsson bra, han jobbar åter heltid sedan årsskiftet.

En utvärdering av det unika försöket i Västra Götaland visar goda resultat.

– Det vi har sett i projektet är att de personerna som klarar av att vara på arbetet och haft flexibel sjukskrivning har återgått tidigare i arbete och haft kortare sjukskrivningstid, säger projektledaren Zarah Nettervik på Försäkringskassan.

Socialminister Annika Strandhäll har tidigare uttalat sig positivt om försöket med flexibel sjukskrivning i Västra Götaland.

Om ett par veckor ska riksdagen debattera en kristdemokratisk motion om att utvidga det hela, bland annat utreda om flexibel sjukskrivning kan vara något även för andra diagnoser än cancer.

Hans Mattsson har nästan enbart positiva erfarenheter av sin flexibla sjukskrivning, bortsett från det rent administrativa.

– Man ska hålla ordning på sina timmar, och lönesystemen fungerar inte mot den här typen. Det är ju som sagt ett pilotprojekt, så det finns inget som är uppbyggt för att klara det här.

Men har du fått din lön och ersättning i tid?

– Ja, absolut! Jag har fått det jag ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista